Wijnbar op palliatieve dienst

Om het moeilijke dagelijkse leven van patiënten in de palliatieve zorgen wat aangenamer te maken, zal een ziekenhuis in het Franse Clermont-Ferrand vanaf september op zijn afdeling een wijnbar openen. Volgens de directie gaat het om een primeur in Frankrijk.

"Doel is om het leven van de patiënten menselijker te maken en hun dagelijks leven wat op te fleuren door hen het plezier te verschaffen van te geven en te nemen", zei het hoofd van de palliatieve zorgen van het UZ van Clermont-Ferrand, Virginie Guastella. Niet alle patiënten in de palliatieve zorg bevinden zich immers in de eindfase van hun leven, zegt dr. Guastella. De wijnbar laat de familie ook toe om toch nog wat gezellige momenten mee te maken met hun naasten in een medische omkadering. "Het is slechts een detail dat het verschil kan maken", zei ze.

Een wijnkelder met een capaciteit van 200 liter zal bestaan uit flessen wijn, maar ook champagne, whisky en bier. Dr. Guastella hoopt bovendien de patiënten en hun bezoekers binnenkort topwijnen van een goed jaar te kunnen schenken. Dankzij partners en verschillende liefdadigheidsformules wordt het project momenteel gerealiseerd.