IJsland verklaart voor het eerst een gletsjer dood

IJsland heeft voor het eerst een gletsjer in het land "dood" verklaard. Dat gebeurde zondag met een ceremonie die door premier Katrin Jakobsdottir werd bijgewoond. Er werd een gedenkplaat met de titel “een brief aan de toekomst” onthuld.

Okjokull verloor zijn status van gletsjer in 2014, een première voor IJsland. Door het terugtrekkende en smeltende ijs kan hij niet langer bewegen op de top van de vulkaan waar hij sinds zowat 700 jaar ligt.

"Om het statuut van gletsjer te hebben, moeten de sneeuw- en ijsmassa voldoende dik zijn, zodat ze zich verplaatst onder haar eigen gewicht. Zo is er een dikte van 40 à 50 meter nodig om voldoende druk te creëren en het ijs in beweging te zetten", zegt geoloog Oddur Sigurdsson.

Geoloog Oddur Sigurdsson, die aan de Rice University in Houston (Texas) verbonden is, volgde de afmetingen en de dikte van de gletsjer jarenlang.

Komende 200 jaar

Hij onthulde een plaat die de dood van de gletsjer markeert met "een brief aan de toekomst". Op de ceremonie was ook de Ierse ex-presidente en mensenrechtenactiviste Mary Robinson aanwezig.

"Verwacht wordt dat al onze grote gletsjers de komende 200 jaar dezelfde weg zullen opgaan. Dit monument moet tonen dat we weten wat er aan de gang is en wat ertegen gedaan moet worden", zo staat op de plaat.

Ook staat op het gedenkteken '415 ppm (of deeltjes per miljoen, nvdr) CO2' vermeld. Dat is een verwijzing naar de hoogste CO2-concentratie die gemeten is sinds het ontstaan van de mensheid, opgetekend in mei dit jaar.