Breivik brengt (weer) Hitlergroet uit

Massamoordenaar Anders Breivik heeft vanochtend weer geprovoceerd door een Hitlergroet uit te brengen. De Noorse staat gaat in beroep tegen de uitspraak dat de omstandigheden van zijn gevangenschap in strijd zijn met de mensenrechten. Bij aanvang van de zitting schoffeerde Breivik meteen met de controversiële groet. Het is niet de eerste keer dat Breivik provoceert door de Hitlergroet uit te brengen.

Vijf jaar geleden bracht Breivik 77 mensen om het leven met een dubbele aanslag, naar eigen zeggen “in de strijd tegen het multiculturalisme”. Hij liet een bom exploderen, aan het gebouw in Oslo waar de diensten van de toenmalige premier Jens Stoltenberg gevestigd waren. Er vielen acht doden. Vervolgens trok de rechtse extremist naar het eiland Utoya, op 30 kilometer van Oslo, en schoot daar 69 mensen dood. De meesten waren jongeren die er op kamp waren op uitnodiging van de Arbeiderspartij. Het jongste slachtoffer was 14 jaar.

Het is niet de eerste keer dat Breivik provoceert door de Hitlergroet uit te brengen. De massamoordenaar heeft er een gewoonte van gemaakt om de rechtbank te begroeten met het controversiële gebaar.

Bekijk ook: