Al 50 dagen droog in Franse Alpen

In veel skigebieden in de Alpen ligt er veel te weinig sneeuw, zelfs in de hogere skigebieden. Vooral in Frankrijk is het een probleem. De sneeuwkanonnen kunnen zelfs geen kunstsneeuw spuiten, omdat er te weinig water is om sneeuw mee te maken. Het heeft al vijftig dagen geen druppel geregend. Op termijn is dat natuurlijk heel slecht voor het skitoerisme.

In het departement Haute-Savoie, de Noordelijke Franse Alpen, is in december 0,2 mm neerslag gevallen, zo goed als niets. Zo'n droogte hebben ze er in 135 jaar niet gekend in 135 jaar, sinds het begin van de waarnemingen. Vroeger had je geen garantie op sneeuw in de paasvakantie, maar sinds enkele jaren is ook de kerstvakantie niet meer sneeuwzeker.

Dit jaar is er ook boven 1500 meter bijna geen sneeuw. Omdat er geen neerslag gevallen is, is er te weinig water om de skipistes met sneeuwkanonnen te bespuiten. De Franse overheid wil die zelfs tijdelijk verbieden. De skistations proberen intussen de toeristen dan maar met andere activiteiten te verleiden, zoals paardrijden.