Nu al 300 klachten over elektronische voorschriften

Er zijn vorige week al 300 klachten binnengekomen over de elektronische voorschriften die apothekers krijgen van dokters. Sinds vorige week zijn ze verplicht om dat elektronisch voorschrift te volgen, maar er zijn dikwijls problemen mee: ofwel kan hun software het voorschrift van de dokter niet lezen, ofwel staat er iets anders op dan op de papieren versie die mensen ook nog meekrijgen.

Bij het scannen van voorschriften gaat het vaak fout. In het computersysteem staat een andere datum dan de dokter op de papieren versie heeft geschreven. Het is bovendien maar een van de problemen waar apothekers verschillende keren per dag mee te maken krijgen.

Vorige week alleen al kwamen zo'n driehonderd klachten binnen over problemen met elektronische voorschriften. Vroeger konden apothekers die gewoon negeren, en afgaan op wat de dokter er manueel had opgeschreven.  Maar sinds 1 januari mag dat eigenlijk niet meer.

Het is de bedoeling dat patiënten over een jaar helemaal geen voorschrift meer meekrijgen. Hooguit nog een barcode, of zelfs helemaal niks, wat je nodig hebt staat dan op je identiteitskaart. Maar zoals het er nu voorstaat moet dat plan misschien wel worden uitgesteld.