"Ambtenaar Brussel vervalste paspoort"

Een ambtenaar van de stad Brussel zit in de cel omdat hij minstens één vals paspoort zou hebben gemaakt. De persoon voor wie het paspoort bestemd was, is ook aangehouden. Het gerecht onderzoekt of de ambtenaar nog meer valse paspoorten heeft gemaakt.

De 38-jarige ambtenaar werkt al tien jaar op de dienst Bevolking van het administratief centrum in Brussel. Eind vorig jaar zou de man een internationaal paspoort ‘op bestelling’ hebben afgeleverd. Op dat paspoort stond wel de juiste foto van de aanvrager, maar niet zijn echte naam. 

Zowel de ambtenaar als de persoon die het paspoort bestelde, zijn opgepakt. Ze ontkennen de feiten en zijn ook in beroep gegaan tegen de beslissing van de raadkamer om hun aanhouding te bevestigen. 

Meerdere paspoorten?
Onderzoek moet nu uitwijzen of het hier om één of meerdere paspoorten gaat en of er een link is met terrorisme. “We onderzoeken uiteraard de piste of het paspoort gebruikt is in het kader van terroristen activiteiten, maar we hebben daar momenteel geen aanwijzingen voor”, zegt Ine Van Wymersch van het parket Brussel. 

De Stad Brussel gaat ook samenzitten met Binnenlandse en Buitenlandse Zaken om incidenten als deze in de toekomst te voorkomen.