Baska troeft favorieten af

Erik Baska (Tinkoff) heeft de Handzame Classic gewonnen. De Slowaak troefde in een massasprint de favorieten af. Dylan Groenewegen eindigde als tweede, Gianni Meersman, de winnaar van vorig jaar, werd derde.

Onder invloed van de wind nam het peloton een kanonstart in de tweede wedstrijd van de Napoleon Games Cycling Cup. Het was moeilijk voor renners om weg te rijden, maar Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert) en Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen – Baloise) slaagden er uiteindelijk toch in. Hun voorsprong bleef echter beperkt tot drie minuten en op 94 kilometer van de streep zat hun avontuur erop.

25 kilometer later reed een groepje van zeven renners weg. De opvallendste namen daarin waren Rob Ruijgh (Crelan) en die van onze landgenoten Jonas Rickaert (Topsport Vlaanderen – Baloise) en Gianni Marchand (Cibel). In de voorlaatste van drie plaatselijke ronden probeerde de Pool Bialoblocki een solo uit zijn benen te schudden, maar hij was er al snel aan voor de moeite.

De Handzame Classic is traditiegetrouw een koers voor sprinters en ook deze editie stevenden we af op een massasprint. Daarin verraste Erik Baska (Tinkoff) favorieten Dylan Groenewegen en Gianni Meersman. Zij vonden geen antwoord op de snelle benen van de Slowaak.

Maatje Peter Sagan

Erik Baska is een nog nobele onbekend bij het grote publiek. Toch is de Slowaak een van de grote talenten in het peloton. Vorig jaar werd hij Europees kampioen bij de beloften en op aanraden van zijn landgenoot en wereldkampioen Peter Sagan werd hij door het team Tinkoff binnen gehaald.

Top 10 Handzame Classic

  1. Erik Baska
  2. Dylan Groenewegen
  3. Gianni Meersman
  4. Bert Van Lerberghe
  5. André Looij
  6. Ivan Savitskiy
  7. Timothy Dupont
  8. Tosh Van der Sande
  9. Mamyr Stash
  10. Phil Bauhaus

Bekijk hier nog eens de laatste kilometer van de Handzame Classic 2016. 

Een klein biertje had Erik Baska wel verdiend na zijn overwinning.