Zo zwaar was tocht naar Compostella

Wekenlang heeft VTM NIEUWS-journalist Thomas Van Hemeledonck voor Telefacts Johan Swinnen gevolgd. De kankeronderzoeker die op 32 dagen tijd helemaal vanuit Leuven naar Santiago de Compostella liep, 2.400 kilometer weg. In bovenstaand fragment zie je hoe zwaar het soms was.

Op dag tien van zijn tocht krijgt Johan het erg zwaar. Het is een van de zwaarste dagen uit zijn tocht met meer dan 85 kilometer. Johan is die ochtend om half acht vertrokken, maar om half tien ’s avonds is hij nog altijd niet aangekomen. "Alles doet pijn. Ik wist niet dat er zo veel vezeltjes in mijn benen zaten die allemaal pijn kunnen doen."

Professor Swinnen werd gevolgd bij zijn voorbereidingen van zijn uitdaging, maar vooral ook tijdens zijn tocht door Frankrijk en Spanje en bij zijn aankomst in het pelgrimsoord waar zijn zoon Pieter en zijn vrouw Annemie hem opwachtten.

Zoon
Het was voor zoon Pieter dat Johan de afstand lopen heeft afgelegd. De jongen kreeg in 2011 op zijn dertiende kanker. Dokters gaven hem maar weinig overlevingskansen. Johan nam zich voor “iets zots” te doen als Pieter na vijf jaar nog bij hem zou zijn. Vandaag is Pieter aan de beterhand, waardoor papa Johan ook zijn belofte invulde: 2.400 kilometer lopen in 32 dagen als eerbetoon aan kankerpatiënten.

'Post voor Compostella'
Telefacts volgde Johan op zijn pelgrimstocht langs kleine wegen, dwars door velden, bij elk type weer. In de uitzending vertelt Johan over de band met zijn zoon en citeert ondertussen ook uit de vele brieven die hij meedroeg. Mensen die op een of andere manier met kanker geconfronteerd worden, konden Johan brieven meegeven. Zo werd zijn project 'Post voor Compostella' gedoopt.

De volledige reportage zie je vanavond om 22.25 uur bij VTM. 

Bekijk ook: Eerste les na tocht Compostella

Bekijk ook: Emotioneel weerzien in Compostella

Bekijk ook: Hij legt 2.400 km af voor kankerpatiënten