Youtuber onder vuur na 'N-woord'

De populairste YouTuber PewDiePie krijgt bakken kritiek over zich heen nadat hij in één van zijn video's een racistische opmerking had gemaakt. "Wat een fucking nigger", zei de Zweed in een livestream. 

PewDiePie maakt op YouTube video's over games, maar wanneer het niet zo goed lukt tijdens z'n livestream begint hij te vloeken. De 27-jarige Zweed heeft zijn fout meteen door, maar zijn uitspraak zet social media meteen in lichterlaaie. "Soms vergeet ik dat ik live aan het spelen ben", zegt de YouTuber iets later.

"Latente racist"
Een gamedesigner van het spel Firewatch haalt nu uit naar PewDiePie en dreigt met een copyrightclaim om heel wat video's van de YouTuber offline te halen. "We hebben nu een grens bereikt", tweet hij. "Ik ben er klaar mee dat dit kind steeds opnieuw de kans krijgt om geld over onze ruggen te verdienen. Hij is erger dan een latente racist: hij is een verspreider van het verachtelijke afval dat echt schade aanricht aan de cultuur van deze industrie."

Disney
Het is niet de eerste keer dat de YouTuber met maar liefst 57 miljoen abonnees in opspraak komt. Zo plaatste hij filmpjes met beelden van nazi-Duitsland online en betaalde hij twee Indiërs om een stuk papier omhoog te houden met de tekst: "Dood aan alle Joden". Een grapje om te laten zien wat mensen allemaal voor geld doen, verdedigde hij zich.

Disney wil sindsdien niets meer met de Zweed te maken hebben en ook YouTube Red, de betalende versie van de videodienst, schrapte het tweede seizoen van Scare PewDiePie. Daardoor loopt hij heel wat inkomsten mis. En ook zijn laatste opmerking zal duidelijk niet zonder slag of stoot voorbijvliegen.

Door: Sander Denayer