Welke oordoppen heb je nodig op festival?

Oordoppen komen in allerlei kleuren en maten voor, maar welke heb je nu nodig op een muziekfestival? Doctoraatsstudente aan de KU Leuven Maaike Van Eeckhoutte maakt ons wegwijs. "Goedkope oordoppen geven een vals gevoel van veiligheid", waarschuwt ze.

Wie deze zomer naar de festivals trekt, koopt best een paar goede oordoppen. "Gehoorschade kan al na enkele minuten optreden", zegt Maaike Van Eeckhoutte van de onderzoeksgroep Experimentele Oto-rino-laryngologie aan de KU Leuven. "Daarom is het belangrijk om te investeren in oordoppen op maat. De goedkopere alternatieven kunnen geen volledige bescherming bieden."

Goedkope oordoppen?
"De goedkope oordoppen (1,99 euro voor drie paar, nvdr) hebben een moeilijke pasvorm en de mousse vervormt de tonen van de muziek", legt Van Eeckhoutte uit. "Door de universele vorm is je oor bovendien niet helemaal afgesloten, waardoor je toch schade kan oplopen." De iets duurdere variant met lamellen (4,99 euro voor twee paar, nvdr) hebben een iets betere pasvorm, "maar bieden weinig extra voordelen."

Voor 14,95 euro haal je iets betere oordoppen in huis met een speciale muziekfilter. "Zo'n filter zorgt ervoor dat de muziekkwaliteit optimaal blijft, maar ook hier kunnen de oordoppen je niet volledig beschermen tegen gehoorschade." Voor 129 euro kan je op maat gemaakte oordoppen krijgen. "Die passen perfect en beschermen het oor optimaal tegen luide muziek." 

"Gun oren rust"
Zelfs met op maat gemaakte oordoppen, die het oor volledig beschermen, is het aangeraden om niet de hele dag op de eerste rij te blijven staan. "Het is belangrijk om je oren de nodige rust te geven, zélfs met oordoppen", zegt Van Eeckhoutte. 

Hoe klinkt muziek met oordoppen?
De goedkopere oordoppen vervormen het geluid bovendien. Wij lieten een geluidstechnicus los op een nummer om het effect van de verschillende oordoppen na te bootsen. "Er bestaan ook oordoppen met muziekfilters die de muziek niet vervormen, die zijn natuurlijk het best voor tijdens een concert of festival." Ook de op maat gemaakte oordoppen kunnen voorzien worden van muziekfilters of andere filters, zodat ze aangepast kunnen worden aan de situatie.