Wat is er speciaal aan de nieuwe iPhone?

De gloednieuwe iPhone X, het nieuwe paradepaardje van Apple, komt in november op de markt voor maar liefst ... 1.159 euro. Maar wat is nu zo speciaal aan het toestel? Een nieuw scherm, een nieuwe manier van opladen, een betere camera en gezichtsherkenning. Alleen vindt Apple daarmee het warm water niet heruit.

Het scherm
De meest opvallende nieuwigheid bij de iPhone X is uiteraard het scherm. Alle knoppen aan de voorkant van het toestel zijn verdwenen en vervangen door één groot aanraakscherm. Al van bij de voorstelling van de eerste iPhone tien jaar geleden was dit waar veel gebruikers aan dachten als ze zich de ultiéme smartphone voorstelden. Nu is het eindelijk zover. Maar Apple heeft zich wel laten kloppen door andere fabrikanten.

Samsung heeft enkele maanden geleden het ‘infinity display’ gelanceerd op z’n Galaxy S8. En nog éérder was LG in februari dit jaar met de LG G6. Dat toestel vind je nu al voor 450 euro, de helft van de prijs van de iPhone X.

Draadloos opladen
Applegebruikers vragen zich al jaren af wanneer de iPhone draadloos opladen zal ondersteunen en met de nieuwe toestellen is het eindelijk zover. Het bedrijf gebruikt daarvoor de Qi-standaard. Die technologie hebben heel wat andere fabrikanten al veel eerder in hun smartphones ingebouwd. De eerste toestellen die Qi-opladen ondersteunen, dateren zelfs al van 2011.

De keuze van Apple voor Qi is wel een opluchting voor Android-gebruikers. Door te kiezen voor hetzelfde systeem als de andere fabrikanten, moeten gezinnen waar de twee soorten toestellen door elkaar worden gebruikt, geen afzonderlijke opladers kopen.

Ook Ikea, dat kastjes bouwt met de Qi-laders ingebouwd, zal blij zijn. Ze kunnen ze nu ook aan iPhonegebruikers slijten.

Camera met optische stabilisatie
Een camera met twee lenzen die voor beide lenzen ‘optische stabilisatie’ gebruikt. Met andere woorden: je kan tot heel ver inzoomen of van extreem dichtbij video’s maken en de lenzen filteren in beide gevallen de trillingen van je hand weg. Het is een van de functies die de iPhone 8+ heeft. Daarmee volgt Apple eigenlijk Samsung. De Note 8 die de Koreaanse fabrikant onlangs heeft voorgesteld heeft ook twee lenzen met optische stabilisatie.

Snelladen
Nog zo een functie die veel gebruikers van niet-iPhones appreciëren: een lader én smartphone die allebei ‘quick charge’ of ‘snelladen’ ondersteunen kan je in korte tijd voldoende opladen om de dag door te komen. Al in 2013 bestond de eerste versie van snelladen. Volgens Apple zou je zelfs in een halfuurtje ongeveer voor vijftig procent kunnen bijladen.

Gezichtsherkenning
Gezichtsherkenning is een van de onderscheidende functies van de iPhone X waarover nog maar weinig echt bekend is. Apple heeft wel uitgelegd hoe de techniek werkt. Maar het is pas over enkele maanden, als de toestellen echt op de markt zijn, dat we weten hoe goed de gezichtsherkenning van Apple werkt.

Microsoft heeft bijvoorbeeld al gezichtsherkenning ingebouwd in Windows. Het probleem met eerdere pogingen van andere fabrikanten was vooral dat het systeem te traag werkt. Uiteindelijk kiezen gebruikers toch nog voor een toegangscode, omdat die nu eenmaal sneller is. Ook de veiligheid van gezichtsherkenning bij andere fabrikanten wordt regelmatig in twijfel getrokken door experts.

Als Apple er inderdaad in geslaagd is om een snelle, superbeveiligde variant te ontwikkelen dan is dit bij uitstek een van de eigenschappen waarin het toestel zich onderscheidt van de anderen.