Toots Thielemans krijgt eigen munt

Toots Thielemans, de legendarische Belgische jazzmuzikant, heeft zijn eigen muntstuk gekregen van de Koninklijke Munt van België. Vorig jaar overleed Thielemans op 94-jarige leeftijd.

Toots Thielemans is de meest legendarische jazzmuzikant uit de Belgische muziekgeschiedenis. Om hem te eren besloot de Koninklijke Munt een stuk ter waarde van 20 euro uit te brengen met zijn beeltenis.

Fiere weduwe
Huguette Thielemans, de weduwe van de jazzlegende was aanwezig tijdens het slaan van de eerste munt. “Het is fantastisch! Niet iedereen heeft het, heb ik net vernomen. Ik ben heel heel fier”, zegt ze, duidelijk geëmotioneerd door het gebaar. Op de munt staat Toots zoals velen hem kenden, met een brede glimlach en met de mondharmonica in de hand. Daarnaast staan ook zijn geboorte- en sterfdatum op het stuk.

5.000 stuks
Er worden slechts 5.000 munten geslagen en ze zullen 46 euro per stuk kosten. Vooral fans en verzamelaars zullen die wellicht kopen. Later dit jaar zullen ook nog verzamelmunten geslagen worden naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de universiteit Luik en Gent en voor de zestigste verjaardag van de stripfiguur Guust Flater.