Telenet is contract met Studio 100 kwijt

Telenet is zijn contract met Studio 100, het productiehuis achter onder meer K3 en Plop, kwijtgespeeld. De zender Studio 100 TV verdwijnt daardoor vanaf januari uit het Telenet-aanbod, net als de meeste Studio 100-programma's in de catalogus. Telenet maakt zich sterk dat het voldoende alternatieve kinderprogramma's heeft aangekocht.

Studio 100 heeft beslist om zijn zender en programma's vanaf volgend jaar exclusief aan Proximus te verkopen. Telenet betreurt dat: "De mediasector verandert en content geraakt steeds meer versnipperd, met ongemak voor de kijker als gevolg". Telenet-CEO John Porter is al langer voorstander van niet-exclusieve overeenkomsten. Zo werd het eersteklassevoetbal bijvoorbeeld aan meerdere aanbieders verkocht.

Telenet is dan maar op zoek gegaan naar andere leveranciers om de programma's van Studio 100 te vervangen en zegt dat het zijn aanbod op die manier zelfs heeft kunnen verbreden. In het basisaanbod komt Baby TV in de plaats van Studio 100 TV. Tot nu toe zat Baby TV in het Play-aanbod, waarvoor extra betaald moet worden. De zender mikt op "edutainment" voor kinderen onder 4 jaar.

Nieuwe films
Voor de iets oudere kinderen zijn er de films van Disney, waarvan Telenet zegt dat ze populairder zijn in de on-demandcatalogus dan de programma's van Studio 100. Wekelijks komen er nieuwe films in het aanbod. Ook de animatiereeksen van Nickelodeon en Nick Jr. blijven. Dat is goed nieuws voor kinderen die graag naar Dora, Spongebob, Paw Patrol, Shimmer & Shine of The Thundermans kijken. Van Ketnet heeft Telenet nog de vaste waarden TikTak en Kaatje in huis.

Voor tieners brengt Telenet vanaf december twee nieuwe reeksen die het goed doen in de VS: Guidance en Freakish. Die reeksen van het Amerikaanse AwesomenessTV gaan ook in op zwaardere thema's. Telenet ziet tienerreeksen almaar populairder worden en wil er in de toekomst nog meer op inzetten. Volgend jaar zullen elk kwartaal andere series toegevoegd worden.

Studio 100-figuren
Dat het contract met Studio 100 niet is verlengd, betekent overigens niet dat er helemaal niets van het productiehuis meer te zien zal zijn bij Telenet. De Studio 100-figuren blijven te zien op de zenders Ketnet en VTM Kzoom. Via de optie Terugkijk TV kunnen die afleveringen tot zeven dagen terug herbekeken worden.

Daarnaast zullen nog een aantal programma's van Studio 100 beschikbaar blijven in Play en Play More omdat de licentie pas later vervalt, maar de meeste zullen uiteindelijk ook verdwijnen. De programma's van Studio 100 waarin Telenet mee heeft geïnvesteerd, blijven wel in de catalogus zitten. Dat zijn Kosmoo, Flin & Flo en Lolly Lolbroek.