Te koop: allereerste Apple-computer

Één van de laatst werkende Apple-1 computers wordt op 20 mei geveild. Het paradepaartje van Steve Wozniak en Steve Jobs kwam in 1976 op de markt. Toen kostte de computer 672,50 euro.

Wie geïnteresseerd zou zijn in de computer, mag alvast diep in zijn buidel tasten. Het Duitse veilinghuis 'Team Breker' vraagt voor de Apple-1 zo'n 300.000 euro. Het toestel bestaat enkel uit een printplaat, een plaat waarop alle bedradingen voor de computer zijn aangebracht, ook wel de hersenen van de computer genoemd. Kopers moeten dus zelf nog een toetsenbord en scherm voorzien.

De Apple-1 werd in 1976 gelanceerd. Amper één jaar later kwamen Steve Jobs en co al met een tweede versie. De eigenaars van de Apple-1 werden toen aangemoedigd om hun computer te ruilen voor de nieuwere versie. Bijna alle Apple-1's werden vernietigd. Op dit moment bestaan er nog slechts acht werkende exemplaren.

Het exemplaar dat geveild wordt is één van de meest complete die nog bestaat. Bij de computer horen ook de originele handleiding en notities van een telefoongesprek met Steve Jobs en Steve Wozniak. In 2016 werd een Apple-1 nog voor 631.000 euro geveild.