Strengere regels in Cannes na Netflix-rel

Op het Filmfestival van Cannes is heel wat heibel ontstaan rond Netflix, de Amerikaanse videostreamingsdienst. De internetgigant heeft twee films in competitie in Cannes die nooit in de bioscoop vertoond zullen worden. Vanmorgen is een van die films, Okja, aan de pers getoond en meteen was er boegeroep te horen.

De voorbije dagen was in Cannes al heel wat te doen over Okja, met Tilda Swinton en Jake Gyllenhaal in de hoofdrol. Ook vanmiddag zorgde de film van regisseur Bong Joon-ho voor controverse op het filmfestival.

De film dingt mee in de officiële competitie, maar ondanks de onderhandelingspogingen van het filmfestival, weigert Netflix hem uit te brengen in de Franse bioscoopzalen. Alleen Netflix-abonnees zullen de film te zien krijgen.

Gouden Palm
Het valt dan ook te betwijfelen of ze kans maken op een Gouden Palm. “Het zou paradoxaal zijn dat de winnaar van de Gouden Palm, of een andere bekroonde film, niet te zien zou zijn in de bioscoop”, dat zegt Pedro Almodovar, de voorzitter van de jury van het filmfestival.

Eerder deze week liet het festival in Cannes al weten dat de regels strenger worden. Vanaf volgend jaar kunnen alleen films geselecteerd worden voor de competitie die ook in de Franse zalen te zien zullen zijn.