Straffe speech in Cannes: "Weinstein verkrachtte me hier"

De Italiaanse actrice Asia Argento heeft gisteravond een straffe speech gebracht tijdens de slotceremonie van het filmfestival van Cannes. Ze vertelde dat Harvey Weinstein haar daar verkrachtte toen ze 21 jaar oud was. “We weten wie jullie zijn”, waarschuwde ze andere mannen in de zaal.

"In 1997 ben ik verkracht door Harvey Weinstein. Dit festival was zijn geliefkoosde jachtterrein. Ik wil één ding voorspellen: Harvey Weinstein zal hier nooit meer welkom zijn", zei de Italiaanse actrice. Zij werd het symbool van het schandaal rond Weinstein, dat de lont in het kruitvat stak van de wereldwijde beweging die seksuele aanranding aanklaagde.

"Een hele gemeenschap keerde zich van hem af, zelfs zij die de feiten nooit hebben aangeklaagd. En onder jullie, in het publiek, zitten zij die met de vinger moeten gewezen worden vanwege hun houding tegenover vrouwen, een gedrag dat deze industrie onwaardig is, en bij uitbreiding elke industrie”, sprak Argento. “Jullie weten wie jullie zijn. Maar het belangrijkste is dat wij weten wie jullie zijn."

Time’s Up
Het 71ste filmfestival van Cannes was het eerste sinds het Weinstein-schandaal, dat deze herfst losbarstte. "Het festival van Cannes zal wellicht nooit meer hetzelfde zijn", zei organisator Thierry Frémaux in april bij de voorstelling van de officiële selectie. Hij liet na om te verwijzen naar het geval van Weinstein, die door een honderdtal vrouwen wordt beschuldigd van verkrachting.

De Franse actrice Léa Seydoux, een van de vrouwen die hem beschuldigt, was lid van de jury in Cannes, die vooral uit vrouwen bestond. De voorzitster was de Australische actrice Cate Blanchett. Via haar stichting ‘Time’s Up’ is ook zij betrokken bij de strijd tegen seksuele agressie in de filmwereld.