Smartwatch kinderen makkelijk te hacken

Verschillende grote winkels, zoals Bol.com en Mediamarkt, halen smartwatches voor kinderen uit de handel. In zo een smartwatch zit een telefoonkaart met een gps-tracker. Uit onderzoek blijkt dat de horloges makkelijk te hacken zijn en anderen op die manier kinderen kunnen volgen. Test-Aankoop vraagt aan de FOD Economie en de Privacycommissie om onmiddellijk op te treden.

Net als de smartwatches voor volwassenen zijn de varianten voor kinderen uitgerust met een mobiele telefoon en een gps-systeem. Ouders kunnen op die manier altijd met hun kinderen in contact blijven en controleren waar ze zich bevinden. Sommige smartwatches hebben zelfs een SOS-knop die de kinderen kunnen indrukken als ze in de problemen komen.

Hacken
Uit een studie van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet blijkt nu dat de producten helemaal niet goed beschermd zijn. Zo is het bijvoorbeeld vrij eenvoudig om de controle over de smartwatches over te nemen.

Iemand met verkeerde bedoelingen kan een kind op die manier overal volgen en ermee communiceren. Bovendien kan de locatie van het toestel, en dus van het kind, van buitenaf gemanipuleerd worden. Ouders kunnen er dan van uitgaan dat hun kind op school of in de sportschool zit, terwijl het eigenlijk ergens helemaal anders is.

Ook bij ons
Naar aanleiding van het Noorse onderzoek waarschuwt Test-Aankoop voor de gevaren van smartwatches, want ze zijn ook bij ons te koop. Het gaat om het product Gator 2 en modellen die werken met de app SeTracker, beschikbaar onder namen als T2C-2 en Wolnex.

VTM NIEUWS deed rondvraag bij enkele grote webwinkels in ons land. Bol.com verkocht één smartwatch voor kinderen met die technologie, maar heeft die nu offline gehaald. De webwinkel heeft ook alle verkopers in onderaanneming gevraagd om het toestel niet meer te verkopen. Ook Coolblue haalt voorlopig alle smartwatches voor kinderen uit zijn assortiment met de technologie, tot duidelijk is welke toestellen veilig zijn.

Mediamarkt bood één smartwatch voor kinderen aan met de technologie in kwestie en heeft die nu ook uit de handel genomen. Voor de winkelketen was het Noorse onderzoek een duwtje in de rug om het toestel niet langer te verkopen. Bij Mediamarkt kregen ze al vaker de vraag van producenten om smartwatches voor kinderen te verkopen, maar de multimediaketen stelde zich zelf al vragen over de veiligheid ervan. Vooral over de gezondheid van kinderen waren ze bezorgd, omdat er een simkaart in de horloges zit.

Dreamland had geen enkele smartwatch voor kinderen in de rekken liggen met een gps-tracker. De winkelketen voert namelijk een beleid om geen kinderspeelgoed te verkopen dat uitgerust is met een gps-systeem.

Foto: Linkoo