Rechtszaak Facebook vs. België begonnen

In de rechtbank van Brussel is de juridische strijd begonnen tussen Facebook en de Belgische Privacycommissie. De commissie zegt dat Facebook onwettig ons surfgedrag bijhoudt, met een zogenaamde Facebook-pixel, een onzichtbaar puntje dat virtueel meekijkt op andere websites dan Facebook en zelfs bij mensen die niet op Facebook zitten. 

Je ziet hem niet, maar het gaat over een onzichtbaar puntje, de Facebook-pixel. Die pixel houdt je surfgedrag bij en kijkt naar hoe lang je naar een bepaalde pagina kijkt bijvoorbeeld en wat je opzoekt op die site. Dat gebeurt op Facebook zelf, maar ook op andere websites. 

Onzichtbaar
Met die info zou Facebook kunnen achterhalen wat je allemaal opzoekt en bijvoorbeeld gerichter reclame voeren, maar het is niet duidelijk of ze dat ook echt doen. En dat kan niet volgens de Privacycommissie, want het bedrijf heeft daar geen toestemming voor gevraagd. 

Hoewel Facebookgebruikers wel een soort van toestemming geven om hen te tracken op Facebook zelf, is dat niet duidelijk genoeg volgens de commissie. Maar het probleem gaat veel verder, want ook op externe sites en bij mensen die geen Facebook hebben, volgt het bedrijf het surfgedrag met die pixels. 

Niet eerste keer
Het is niet de eerste stap die de commissie onderneemt. Vorig jaar kwam de zaak in kortgeding voor de rechter, maar die meende onbevoegd te zijn. En dat is ook waar Facebook zich sterk maakt: de hoofdzetel van het bedrijf ligt in Ierland en dus ... moet Ierland zich hierover uitspreken. 

Pixel uitzetten?
Er bestaan programma's die je kan downloaden om op te sporen of Facebook je in het oog houdt met zo'n pixel, legt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens uit. Daarmee kan je die pixel opsporen en uitschakelen.