'Oorlog en Terpentijn' op longlist Man Booker

De Belgische auteur Stefan Hertmans is met 'Oorlog en Terpentijn' genomineerd voor de longlist van de Man Booker International Prize 2017. 

De Man Booker International Prize is een jaarlijkse bekroning voor het beste Engelstalige boek, of boek dat vertaald is naar het Engels en in het Verenigd Koninkrijk werd uitgegeven. In totaal staan er dertien boeken op de lijst die vertaald werden naar het Engels.

De prijs wordt uitgereikt om het werk van de vertaler en auteurs in de kijker te zetten. De winnaar ontvangt een prijs van 50.000 pond ( of 57.000 euro). Het bedrag wordt dan eerlijk verdeeld tussen de schrijver en vertaler. 

Hertmans schreef "Oorlog en terpentijn" in 2013. Het werk werd vertaald door David McKay en verscheen in het Engels in 2016. De 65-jarige Hertmans vertelt in deze oorlogsroman het verhaal van zijn grootvader op basis van schriftjes die hij van zijn grootvader kreeg maar jarenlang niet durfde te gebruiken.

AKO Literatuurprijs
De schrijver werd al meermaals bekroond voor dit werk. Zo won hij in 2014 de AKO Literatuurprijs en werd het in 2015 door de luisteraars van Radio 1 en de lezers van Knack verkozen tot het beste Nederlandstalige boek van de voorbije 25 jaar.

Eerste Belg
Het is de eerste keer dat een Belgische auteur het schopt tot de longlist van de Man Booker International Prize, die pas sinds 2015 is opengesteld voor auteurs die geboren zijn buiten het Gemenebest.