Netflixfilm over anorexia: gevaarlijk of niet?

Volgende maand pakt Netflix uit met een nieuwe controversiële film. ‘To the bone’ vertelt het verhaal van een meisje met anorexia. Recent is de trailer van de film gelanceerd en die lokt – vooral in de VS – heel wat gemengde reacties uit. Belgische experten vinden het goed dat er aandacht is voor de problematiek, maar het blijft wel opletten.

‘To the bone’ draait om de twintigjarige Ellen, die al sinds haar tienerjaren worstelt met een eetstoornis. Haar familie plaatst haar uiteindelijk in een onconventioneel behandelingsprogramma, waar ze een sterke band opbouwt met de andere aanwezigen. De hoofdrolspeelster, actrice Lily Collins, kampte in haar jeugdjaren zelf met een eetstoornis.

Deze week is de trailer voor de film gelanceerd, en die wordt niet door iedereen met enthousiasme onthaald. Vooral in de Verenigde Staten is er heel wat commotie omdat de trailer expliciete beelden bevat. “Dit is ronduit gevaarlijk”, klinkt het bij criticasters, die vinden dat anorexia op deze manier verheerlijkt wordt en dat kwetsbare mensen zullen worden aangemoedigd.

Trigger?  
Volgens Mara Reynders, secretaris van AN-BN vzw en ervaringsdeskundige, is het positief dat er in de filmwereld aandacht is voor de problematiek, maar blijft het opletten geblazen. “Het is natuurlijk afwachten naar de volledige film, maar in de trailer zijn toch al een aantal expliciete en harde scènes te zien. Die kunnen inderdaad als trigger dienen voor kwetsbare jongeren.”

Geen ’13 Reasons Why’
Het is niet de eerste keer dat een productie van Netflix commotie uitlokt. Een tijdje geleden was er nog de heisa rond ’13 Reasons Why’, een serie die draait rond zelfdoding en expliciet toont hoe het hoofdpersonage uit het leven stapt.

Toch valt de serie niet te vergelijken met ‘To the bone’. “Er wordt in de trailer al gefocust op de behandeling van anorexia en op het einde krijgen we een hoopgevend signaal. Dat is ook belangrijk, want op die manier geef je de boodschap dat er wel degelijk een manier is om de eetstoornis te overwinnen”, besluit Reynders.

De nieuwe film is vanaf 14 juli beschikbaar op Netflix. Hieronder ziet u alvast de trailer.