Nederlandse politie haalt naaktforum offline

De Nederlandse politie heeft Anon-IB, een forum waar naaktfoto's gedeeld werden, offline gehaald. Het forum is één van de schakels in het ondergronds netwerk waarover VTM NIEUWS onlangs over berichtte. 

Wie naar de website surft, botst op een melding van de Nederlandse politie. "Het Anon-IB forum is door Cybercrime Teams van de Nederlandse politie voor nader onderzoek in beslag genomen, in verband met onderzoek naar gepleegde strafbare feiten." 

Op het Belgische luik van Anon-IB plaatsen Vlamingen naakfoto's van meisjes met naam en achternaam. Maar verschillende leden doen er ook aanvragen naar naaktfoto's uit bepaalde steden. De website is ook het startpunt naar duistere kanalen op het communicatieplatform Discord of links naar geheime kamers op volafile.org. 

Twee weken geleden bracht VTM NIEUWS samen met RTL Nieuws aan het licht dat meer dan 140 Vlaamse meisjes het slachtoffer werden van een wraakporno netwerk. Meer dan 3.000 daders wisselden foto's uit in een verborgen chatgroep op Discord. De daders vonden elkaar vaak via de Russische website, die al sinds 2013 ongestoord actief was.