Muzieklegende Chuck Berry overleden

De Amerikaanse muzieklegende Chuck Berry is overleden, dat melden Amerikaanse media op gezag van de politie. Hij werd negentig jaar oud. De zanger werd vanmiddag bewusteloos aangetroffen in St. Charles County, Missouri, aldus de politie.

Chuck Berry heet eigenlijk Charles Edward Anderson Berry. Hij is een Amerikaanse gitarist, zanger en componist en wordt beschouwd als een pionier in de rock 'n' roll-muziek. Berry staat vierde op de lijst van beste songschrijvers uit de popmuziek die het tijdschrift Rolling Stone in 2015 publiceerde en hij werd als eerste opgenomen in de "Rock and Roll Hall of Fame".

Berry groeide op in een deel van de stad St. Louis waar enkel zwarten woonden. Hij gebruikte zijn nummers om kritiek te uiten op onderdelen van de Amerikaanse maatschappij. 'No Money Down' gaat bijvoorbeeld over het systeem van kopen op krediet, terwijl 'Roll Over, Beethoven kritiek uit op de mainstream cultuur.

In oktober, op zijn negentigste verjaardag, kondigde hij nog aan dat hij in 2017 een nieuw album ging uitbrengen.

'Johnny B. Goode' is één van zijn bekendste nummers. Het gaat over een plattelandsjongen die naar de stad trekt en het daar maakt.