Met deze wifi surf je 100 keer sneller

Draadloos internet dat moeiteloos honderd keer sneller is dan de huidige wifiverbindingen? Volgens onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is het binnen handbereik en ook nog vrij eenvoudig en betaalbaar te realiseren. Ze bedachten een wifinetwerk dat via infraroodstralen het signaal doorgeeft.

Ieder apparaat krijgt zijn eigen golflengte en daardoor hoeft de capaciteit niet met andere apparaten te worden gedeeld. Dat scheelt een hoop ergernis, want het maakt voor de snelheid dus niet uit met hoeveel apparaten je op het internet bent aangesloten. Onderzoeker Joanne Oh kwam met het onderzoek op de proppen en scoorde er goede punten mee.

Het systeem werkt via 'lichtantennes' die bijvoorbeeld aan het plafond worden bevestigd en van daaruit de lichtstralen heel nauwkeurig op apparaten richten.

Voordat u het kan gebruiken, moet nog worden gewerkt aan de techniek die bijhoudt waar de apparaten zijn. Ook is meer werk nodig aan het achterliggende centrale glasvezelnetwerk. Dat gaat nog zeker vijf jaar duren, verwacht hoogleraar breedbandtechnologie Ton Koonen van de TU/e.

De huidige wifiverbindingen werken met radiogolven die via een zogenaamde router tot aan je apparaat (laptop, smartphone, ...) geraken.