Lege batterij? Rust uit op de solar bench

Je smartphone of tablet vergeten op te laden? Aan het Provinciehuis in Leuven kan je sinds gisteren op een 'solar bench' even uitrusten en tegelijkertijd je elektrisch toestel opladen. Het gaat om een betonnen zitbank waar een zonnepaneel is ingewerkt, de eerste in ons land. 

De zitbank bevat zes oplaadpunten, waarvan vier voor USB-sticks en twee andere waarmee je onder meer elektrische fietsen kan opladen. 

Zonlicht
Het zonnepaneel is ingewerkt in het zitvlak van de bank en zet het zonlicht dat op de bank valt om in elektriciteit. Op het zonnepaneel is een speciale, transparante kunststof gemonteerd om beschadigingen te voorkomen. Dankzij de energieopslag is de bank ook bruikbaar bij bewolkt weer of 's nachts.

Terwijl men op de bank zit, kan men een smartphone, tablet of ander elektrisch toestel opladen. Behalve de zitbank biedt producent Ecotap dezelfde faciliteiten ook aan in de vorm van een picknicktafel. De hierin opgewerkte energie kan ook gebruikt worden voor het aansturen van de openbare verlichting of fonteinen.

Voorbeeld
Vlaams Energieminister Tommelein toonde zich onder meer omwille van de gebruiksvriendelijkheid enthousiast over het project en sprak de hoop uit dat andere instanties uit Leuven en uit het ganse land het voorbeeld van de provincie Vlaams-Brabant volgen om dergelijke energieopwekkende banken te plaatsen. "Hoe meer oplaadpunten voor kleinschalig gebruik, hoe beter. Want dergelijke lokale energieproductie moet steeds belangrijker worden", aldus de minister.