Johnny Hallyday, de Franse Elvis Presley

De Franse zanger Johnny Hallyday is afgelopen nacht op 74-jarige leeftijd overleden. De rockzanger kampte al enkele jaren met gezondheidsproblemen. Hij werd gezien als de Elvis Presley van de francofone wereld. Van zijn platen werden in totaal meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. 

Johnny Hallyday wordt geboren als Jean-Philippe Smet in 1943 in Parijs als zoon van de Belg Léon Smet en de Française Huguette Clerc. Hij begint in de jaren 50 muziek te maken onder invloed van Elvis Presley. Hij kiest voor de naam Johnny Hallyday, omdat zijn nicht op dat ogenblik een relatie had met een zekere Lee Hallyday. In 1960 heeft hij een platencontract beet en verschijnt ook zijn eerste single 'Souvenirs, Souvenirs' en daaropvolgend zijn eerste album 'Hello Johnny'.

Hij bouwt in Frankrijk de reputatie op van wilde rock-‘n-rollzanger en wordt meteen razend populair. Een van zijn concerten loopt zelfs zo uit de hand dat er enkele maanden een rockverbod van kracht was in de Franse hoofdstad. Niet veel later trekt Hallyday naar Amerika, en ook daar scoort hij meteen. Hij maakt ondertussen verschillende nummer één-hits in Frankrijk en ook in de Nederlandse hitparade scoort hij goed. Hij toert verschillende keren de wereld rond.

Dienstplicht
Begin mei 1964 wordt hij opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Het leger profiteert van zijn aanwezigheid om korte propagandafilmpjes te maken die bestemd zijn voor de jeugd. Ze laten hem ook enkele tv-programma’s maken die vanuit de kazerne worden opgenomen.

Tijdens zijn militaire dienst mag hij muziek blijven opnemen, op voorwaarde dat hij op de albumhoezen poseert in militair uniform. In oktober 1965 brengt hij ‘Le Pénitencier’ uit, waarop hij te zien is al soldaat.

Woelig liefdesleven
Op 12 april 1965 trouwt Hallyday een eerste keer met Sylvie Vartan, een Bulgaarse zangeres. In 1966 krijgen ze een zoon, David Hallyday. Het koppel gaat uit elkaar in 1980 en een jaar later trouwt Hallyday opnieuw, nu met het model Elisabeth Etienne, ook wel Babeth genoemd. Ook dat huwelijk is niet van lange duur. Na twee maanden en twee dagen gaan ook zij ook uit elkaar.

Tussen 1982 en 1986 heeft hij een relatie met de Franse actrice Nathalie Baye. Ze krijgen een dochter, Laura Smet, ook een actrice. Maar ook de relatie met Baye loopt spaak.

In 1990 trouwt Hallyday een derde keer. Nu met Adeline Blondieau, om twee jaar later opnieuw te scheiden. Ze hertrouwen in Las Vegas, maar ook dit huwelijk is na twee jaar voorbij.

Op 25 maart 1996 vindt er opnieuw een huwelijk plaats voor Hallyday. Nu met het 32 jaar jongere model Laeticia Boudou. Samen adopteren ze twee Vietnamese meisjes.  

Gezondheidsproblemen
In 2007 kondigt hij zijn pensioen aan, maar hij komt hier later op terug. In 2012 is hij de best betaalde artiest in Frankrijk. Van zijn platen worden in totaal meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Hallyday speelt ook in dertig films mee.

De laatste jaren ging Hallydays gezondheid achteruit. In 2009 blaast hij een deel van zijn tour af wegens gezondheidsproblemen. In juli 2009 wordt er darmkanker vastgesteld bij hem. Tijdens zijn operatie loopt hij complicaties op, maar in januari 2010 mag hij dan toch het ziekenhuis verlaten. Zijn kwakkelende gezondheid zou te wijten zijn aan langdurig gebruik van tabak en aan een excessief gebruik van alcohol.

In oktober 2016 wordt longkanker vastgesteld bij Hallyday. Vorige maand werd hij nog zes dagen lang met ademhalingsproblemen opgenomen in een Parijs ziekenhuis.

"Met moed en waardigheid heengegaan"
"Johnny Hallyday heeft ons verlaten. Ik schrijf deze woorden zonder ze te geloven. En toch is het waar. Mijn man is niet meer. Hij is deze nacht heengegaan zoals hij zijn leven altijd geleid heeft, met moed en waardigheid", zegt zijn vrouw Laeticia. "Tot het laatste moment heeft hij het hoofd geboden aan de ziekte die maandenlang aan hem vrat, en bracht ons zo buitengewone levenslessen bij."