iPhone X: wordt dit een revolutie?

Vanavond stelt Tim Cook de nieuwe iPhone voor en dat zal zoals gebruikelijk héél bombastisch aangekondigd worden. Wordt de iPhone X even revolutionair als de eerste iPhone die Steve Jobs uit zijn mouw schudde? Wellicht niet. Maar de verwachtingen liggen enorm hoog voor de eerste stappen van Apple in de technologie van 'augmented reality', de volgende revolutie volgens Cook zelf. 

In tien jaar tijd is de smartphone zo doorontwikkeld dat fabrikanten enkel nog gekke gimmicks kunnen bedenken om hun toestellen aan de man te brengen. Anno 2017 belooft elk merk ons de beste camera, rekenkracht of batterij. Maar de bedrijven kopiëren elkaar schaamteloos: wie ziet het verschil nog tussen een iPhone, Samsung S8, Huawei P10, HTC U11 of One Plus 5?

Ook voor Apple is het moeilijk geworden om zich te onderscheiden. Zo stootte het Chinese Huawei Apple onlangs van de tweede plek in de globale verkoopcijfers. 

Vernieuwing
Het plan om voluit de kaart te trekken van Face ID, de gezichtsherkenning om de nieuwe iPhone te ontgrendelen, is een interessante piste. Maar net zoals met de introductie van de vingerafdruksensor zal dit ons leven niet drastisch veranderen. Terwijl de iPhone 3G nog een revolutie veroorzaakte in de industrie én in ons leven liggen de verwachtingen bij elke nieuwe iPhone steeds lager.

Perfectie
Steve Jobs maakte er zijn missie van om de telefoon tot in de details te perfectioneren en de bestaande technologie uit Android-toestellen te verbeteren. Maar de concurrentie heeft Apple de laatste jaren flink bijgebeend en claimen nu ook diezelfde perfectie. Het wordt dus elk jaar moeilijker voor Apple om straf uit de hoek te komen. 

One more thing
Kan Apple nog verrassen vanavond? Misschien minder dan vroeger, maar de rol van het bedrijf is zeker nog niet uitgespeeld. Apple heeft namelijk de kracht om technologie te perfectioneren en zo mainstream te maken. Ook al komt de mosterd van elders.

Bril
De verrassing van de avond kan weleens een nieuw product zijn met een 'augmented reality' toepassing, waarmee je een 'extra laag' krijgt over de realiteit. Het bekendste voorbeeld daarvan is de bril van Google, die informatie over plaatsen geeft of de weg wijst door laag toe te voegen aan de realiteit op de glazen van de bril. Het Google Glass-project viel helemaal in het water en tot vandaag is de technologie énkel bij het grote publiek bekend via apps als Snapchat of Instagram met de bekende gezichtfilters.

Als Apple slaagt om de technologie ook breder in te zetten, kan 'augmented reality' eindelijk mainstream worden. Analisten voorspellen dat de technologie op termijn onze telefoons volledig kan vervangen. Maar welk product kunnen we dan verwachten? Zit de technologie in een iPhone of verrast Apple ons met een bril? Vanavond krijgen we alle antwoorden.

De livestream van het Apple-event kan u vanaf 19.00 uur op de Facebookpagina van VTM NIEUWS volgen.