'Ik heb zoiets van' is irritantste uitspraak

De stoplap ‘ik heb zoiets van’ is verkozen tot meest irritante uitspraak. Op de website wegmetdatwoord.org konden Vlamingen en Nederlanders stemmen op de woorden waar ze zich het vaakst aan storen. Onze noorderburen storen zich het meest aan het woord ‘genderneutraal’.

Het Instituut voor de Nederlandse Taal maakte een week geleden nog de lijst bekend met de tien ergerlijkste woorden van het afgelopen jaar. Die werd samengesteld op basis van inzendingen uit Nederland en Vlaanderen.

Me-time
28 procent van mensen die hun stem uitbrachten, willen ‘ik heb zoiets van’ liever nooit meer horen. ‘Me-time’ (22 procent) en ‘dagdagelijks’ (13 procent) vervolledigen de top drie. 

De meest opgegeven reden waarom mensen een woord niet meer willen horen is “omdat het te pas en te onpas gebruikt wordt”. Andere nominaties werden ingestuurd omdat ze volgens taalgebruikers te vaag of te onduidelijk zijn of een verkeerd beeld geven van de werkelijkheid.

Woord van het Jaar
Ook de lijst met de beste woorden van het afgelopen jaar werd onlangs bekendgemaakt. Nog tot en met 18 december kan je op de website van woordenboekuitgever Van Dale stemmen op het Woord van het Jaar 2017. Onder meer ‘fipronilei’, ‘metoo-verhaal’ en ‘koesterkoffer’ maken kans.