Gentse app maakt jouw ideale looproute

Lopers in Gent hebben een keuze uit heel wat routes in en rond de stad. Maar je kan niet kiezen hoe lang je wil lopen en je kan de route ook niet laten starten aan je deur. Daarom lanceerde de Universiteit Gent de Runamic-app. Een applicatie die voor de gebruikers een ideale looproute samenstelt. Je kan trouwens ook routes opstellen langs de mooiste waterwegen of de mooiste monumenten in Gent. De app wordt nu twee maanden lang uitgetest, maar binnenkort zou het kunnen uitgebreid worden naar andere steden.

Wie een gepersonaliseerde looproute wil, kan vanaf nu de Runamic-app gebruiken. De app werd voor het eerst ontwikkeld door studenten computerwetenschappen en informatica van de faculteit Ingenieurswetenschappen en professor Steven Verstockt werkte de app verder af.

“De app bundelt alle looproutes in Gent”, zegt Verstockt. “Jij geeft je locatie in, hoe ver of hoe lang je wilt lopen en de app maakt zelf een looproute die start vanaf de plek waar jij je bevindt.” Je loopt natuurlijk niet zomaar doelloos rond, maar de app stelt een combinatie samen van bestaande looproutes. 

Als je je bedenkt en een ander straatje wil inslaan, dan herberekent de app en stelt dus automatisch een nieuwe route samen. “Bovendien houdt de app ook rekening met de tijd. ’s Avonds laat hij je bijvoorbeeld niet door het Citadelpark lopen, omdat het er gevaarlijk kan zijn”, aldus Verstockt.

“De app dient vooral voor mensen die altijd dezelfde route afleggen en iets nieuws willen ontdekken of voor lopers die niet eerst naar hun route willen lopen voor ze eraan kunnen beginnen”, voegt Verstockt er nog aan toe.

Ook voor toerisme
De app kan ook dienen voor andere doeleinden dan enkel voor lopen. “Stad Gent heeft ons bijvoorbeeld een lijst gegeven van belangrijke toeristische monumenten in de stad”, zegt Verstockt. “Je kan dus een ook een wandelroute samenstellen langs de bezienswaardigheden in Gent. Of wie wil wandelen langs waterwegen in Gent, kan die routes ook terugvinden op Runamic.”

Maar de mogelijkheden van de app zijn veel groter. “Een mediabedrijf zou bijvoorbeeld locaties uit een serie kunnen selecteren, waardoor je met de app een wandeling langs die locaties kan maken”, aldus Verstockt.

Na het afleggen van de looproute of monumentenwandeling kan je feedback geven. “Aan de hand van die feedback gaan we de app aanpassen. We gaan het nu twee maanden uittesten in Gent”, zegt Verstockt.

Wie de app al eens wil uitproberen, kan hem downloaden in de Google Play Store, of hem hier eens uitproberen.