Game Mega Mindy moet obesitas tegen gaan

Heel wat jongeren in ons land kampen met overgewicht en daar wil de Universiteit van Gent iets aan doen. Zwaarlijvige jongeren houden bewegingsoefeningen meestal niet lang vol omdat ze te saai zijn. Daarom maakte de Ugent samen met Studio 100 en de game-ontwikkelaar Sileni Studios een prototype van een spel met Mega Mindy om kinderen aan te zetten tot beweging.

Elf tot vijftien procent van de jongeren in ons land kampt met overgewicht en drie tot vijf procent is obees. "Het probleem wordt stilaan dramatisch", zegt Hilde Van Waelvelde van de vakgroep revalidatiewetenschappen en kinesitherapie van de Universiteit Gent. "Tegelijk hebben obese kinderen die een behandeling volgen, het moeilijk met therapietrouw. Ze moeten op hun voeding letten en bewegen, maar vaak houden ze die oefeningen niet vol omdat ze te saai zijn."

"De commerciële games zijn vaak niet geschikt voor therapie omdat obese kinderen vaak ook coördinatieproblemen hebben", zegt Van Waelvelde. "Het spel is voor hen te moeilijk en vaak zijn spelletjes te manipulerend en volstaat er een simpele polsbeweging."

De game
In de game moeten de kinderen net als Mega Mindy of Mega Toby een dief achtervolgen. Ze moeten lopen, springen, klimmen en vliegen om de buit op te rapen die de dief laten vallen heeft. Een camera registreert al hun bewegingen en ook in hun schoenen dragen de kinderen hightech zooltjes, waarmee hun contact met de grond gemeten kan worden. De kinderen spelen het spel thuis en alle data, inclusief de hartslag, worden direct naar de therapeut gestuurden en dat is volgens Hilde Van Waelvelde uniek. 

"Door de hartslag te monitoren kunnen we opvolgen hoe intensief de kinderen oefenen en of hun conditie er op vooruit gaat," zegt ze. Voorlopig gaat het wel nog maar om een prototype van de game.