Gaat Spotify snijden in gratis aanbod?

De streamingdienst Spotify zou eraan denken om het gratis muziekaanbod te beperken. Zo zouden de gloednieuwe albums van populaire artiesten niet meer meteen worden aangeboden aan de gebruikers die niet betalen voor de dienst. Dat meldt The Financial Times op basis van bronnen. 

De streamingdienst Spotify heeft zowel een betalende als een gratis versie. De mensen die gebruikmaken van het laatste, kunnen momenteel wel aan hetzelfde aanbod, maar krijgen reclameboodschappen te horen tussen de nummers en kunnen ook niet ongelimiteerd doorspoelen.

Maar volgens The Financial Times zullen de verschillen tussen de betaalde en gratis diensten in de toekomst nog toenemen. Spotify zou momenteel met platenmaatschappijen onderhandelen over nieuwe licentiedeals en zou in ruil voor minder royalties de belangrijkste albumreleases een tijdje voorbehouden voor betalende klanten.

Oplossing voor winstproblemen
De afspraken met de platenmaatschappijen zouden een oplossing kunnen zijn voor de problemen die het bedrijf heeft. Het klantenbestand van Spotify groeide de voorbije jaren als kool maar heeft nog steedsgeen winstgevend model gevonden dat het voortbestaan op lange termijn kan garanderen. Probleem is dat de rechten die het bedrijf moet uitbetalen aan onder meer de muziekuitgevers, vreten aan de omzet. Nochtans klagen heel wat artiesten dat ze te weinig krijgen van Spotify.

Het is nog niet geweten wanneer de beperking zou ingaan en hoe lang de nieuwe albums exclusief beschikbaar zullen zijn voor de betalende gebruikers.