Figuur met autisme in Sesamstraat

De Amerikaanse versie van Sesamstraat krijgt er vanaf zondag een nieuw figuurtje bij: Julia. Dat is op zichzelf niet opvallend, maar wél opvallend is dat het nieuwe vriendje van Elmo en Pino autisme heeft. De pop moet jonge kinderen laten kennismaken met mensen die ietsje anders zijn dan zij.

Julia heeft oranje haar en groene ogen, en heeft autisme. Het gloednieuwe figuurtje – dat gisteren geïntroduceerd werd tijdens het actualiteitsprogramma '60 minutes' – gedraagt zich dus ietsje anders dan haar vriendjes in de kindershow. 

Het doel van Julia is om jonge kinderen kennis te laten maken met leeftijdsgenoten die anders reageren dan zij. "We willen ervoor zorgen dat deze kinderen beter worden begrepen en het stigma rondom autisme kleiner wordt”, zegt Jeannette Betancourt van het project. 

Positieve invloed
Voor Stacey Gordon, die de stem vertolkt van Julia, is het een erkenning van kinderen met autisme. Ze heeft zelf een autistisch zoontje en spreekt van een positieve invloed die Sesamstraat heeft op kleine kinderen. "Als de vriendjes van mijn zoon via Sesamstraat kennis hadden kunnen maken met autisme, dan hadden ze misschien niet angstig gereageerd op mijn zoontje", zegt Gordon tegen Daily News.

Sesamstraat is sinds 1969 op de Amerikaanse televisie en behoort tot een van de best bekeken programma's voor kinderen. De show wordt in 120 landen wereldwijd gemaakt en uitgezonden.