Facebook dumpt 1,3 miljard nep-accounts

Facebook heeft in zes maanden tijd bijna 1,3 miljard valse accounts verwijderd. Meer dan 98 procent van deze valse gebruikersprofielen werden verwijderd nog voor andere gebruikers ze gezien hadden. Dat meldt Facebook in haar eerste rapport over de ordehandhaving op het sociaalnetwerk.

Van alle valse accounts verwijderde het Amerikaanse bedrijf uit Menlo Park er 583 miljoen in januari-maart, terwijl het bedrijf zowat 2,2 miljard actieve gebruikers telt. Facebook ondernam in het eerste kwartaal ook actie tegen zowat 1,9 miljoen items omwille van terroristische propaganda. De drie maanden ervoor was dat 1,1 miljoen. Die stijging dankt het bedrijf aan verbeterde technologie om dergelijke content te screenen.

Naaktfoto's
Ook dumpte Facebook in het eerste kwartaal 836 miljoen spamitems, of bijna 100 miljoen meer dan het kwartaal ervoor. De sociaalnetwerksite verwees in de zes bewuste maanden telkens 21 miljoen items naar de prullenmand wegens afbeelding van volwassen naakte lichamen of seksuele activiteiten.

Qua gewelddadige beelden gaat het om 3,4 miljoen afbeeldingen begin dit jaar. Dat is bijna driemaal zoveel als in het slotkwartaal van 2017.

Privacyschandaal
Facebook kwam vandaag met haar eerste rapport op de proppen over de 'ordehandhaving' en de naleving van de gebruiksvoorwaarden op het sociaalnetwerk. Het past in de inspanningen van het bedrijf om meer transparant te zijn na het privacyschandaal rond Cambridge Analytica.