Expert: "Verplicht gamen op school"

"Verplicht één tot twee uur gamen per week in de lagere en secundaire school." Dat zegt onderzoekster Yung Shin Van Der Sype van de KU Leuven. "Kinderen leren zo sneller nieuwe vaardigheden aan en leren op een andere manier denken." 

"Er is nu al een kloof tussen oudere en jongere werknemers", zegt Van Der Sype. Om iedereen dezelfde basisvaardigheden mee te geven, pleit de onderzoekster voor één tot twee uur gamen per week op de lagere en secundaire school. "Je leert op een andere manier denken en door te gamen leer je nieuwe vaardigheden aan." Zo leren kinderen onder andere omgaan met heel veel informatie op een computerscherm. 

"Basis aanleren"
Hoe zulke games op school er exact moeten uitzien, laat Van Der Sype in het midden. "Maar het is belangrijk dat de nadruk niet énkel ligt op de theorie", zegt ze. "Net zoals in de lessen lichamelijke opvoeding moeten scholen een set aan basisvaardigheden uit games aanleren." 

In de bedrijfswereld zijn die vaardigheden alvast gegeerd. "In het bedrijfsleven zien we nu al meer en meer soorten van gamification om werknemers skills aan te leren." Van Der Sype werkte vanuit de KU Leuven mee aan het Europees onderzoeksproject 'Dogana' dat onder andere het spel Phishing Wars ontwikkelde. "Bedrijven worden vaak getroffen door gevaarlijke phishing mails en daar zijn werknemers de zwakke schakel." Het computerspel traint werknemers om dergelijke mails snel te beoordelen.