Dit moet je weten over seizoen 7 GOT

Het is eindelijk zover. Het zevende seizoen van de populaire fantasyreeks ‘Game of Thrones’ staat voor de deur. Vannacht zullen miljoenen fans over de hele wereld de eerste aflevering van het nieuwe seizoen te zien krijgen. Het is intussen al bijna een jaar geleden dat we de laatste beelden uit Westeros zagen, dus frissen we even je geheugen op. Zover stonden de hoofdrolspelers op het einde van vorig seizoen. Zag je dat niet, lees je beter niet verder.

Daenerys Targaryen maakt zich al geruime tijd klaar voor wraak. Haar ouders werden op brutale wijze vermoord toen ze regeerden over de ‘Zeven Koninkrijken’ en zij kon als kind vluchten naar Essos. Zes seizoenen lang bereidde ze zich voor op het moment waarop ze met een leger terug zou kunnen varen en zichzelf tot koningin kon kronen. Dat moment is eindelijk daar. ‘The Mother of Dragons’ voegde afgelopen seizoen de Dothraki toe aan haar leger, bevrijdde de stad Meereen en bemachtigde een vloot. Het laatste beeld dat we van haar te zien krijgen was aan boord van een schip, met een gigantisch leger in haar kielzog.

Een van de meest gehate personages in ‘Game of Thrones’ moet wel Cersei Lannister zijn. Toegegeven, ze heeft het niet gemakkelijk gehad: haar zoon en dochter werden vermoord en zelf werd ze gedwongen om als boetedoening naakt door de stad King’s Landing te lopen. Verblind door wraak blies ze afgelopen seizoen de sept van Baelor op, met koningin Margaery, haar broer Loras, diens vader en nog heel wat hooggeplaatsen er binnenin. Daarop pleegde haar laatste zoon Tommen, koning en man van Margaery, zelfmoord. De explosieve gebeurtenissen legden haar duidelijk geen windeieren, want Cersei besteeg de troon en werd koningin van de 'Zeven Koninkrijken'.

Tyrion Lannister, ook bekend als ‘de dwerg’ en broer van Cersei, heeft al even afstand genomen van Westeros en vertoeft nu in het gezelschap van Daenerys Targaryen als haar raadgever. In die hoedanigheid regeerde hij over de slavenstad Mereen, maar dat bekwam hem niet zo goed. De stad werd belegerd en Tyrion moest wachten tot Daenerys met haar draken terugkeerde om de vloot van de belagers te vernietigen. Daarop ging hij mee aan boord met Daenerys, terug naar Westeros.

Arm schaap Sansa Stark kon in seizoen 6 uit de klauwen van de bastaard Ramsay Bolton ontsnappen. Daarop vluchtte ze naar bastaardbroer Jon Snow, met wie ze een plan smeedde om Bolton te verslaan en hun ouderlijke kasteel opnieuw te veroveren. In een gevecht verslaan Sansa en Jon het leger van Ramsay en nemen hem gevangen. Vernederd, gemarteld en verkracht door Ramsay, zint Sansa op wraak. In een gruwelijke scène zien we hoe Sansa toekijkt als Ramsay door zijn eigen honden levend wordt opgegeten.

Na zijn overwinning wordt Jon tot ‘koning van het Noorden’ gekroond. In een laatste scène wordt bekendgemaakt dat Jon eigenlijk de zoon is van Lyanna Stark en prins Rhaegar Targaryen. Jon is dus eigenlijk het neefje van Daenerys.

Jon’s nichtje Arya Stark begon het seizoen blind. Ze was gestraft door de ‘gezichtloze mensen’ omdat ze informatie had misbruikt. Gedurende het seizoen krijgt ze haar zicht terug en na maandenlange training keert ze terug naar Westeros, waar ze wraak neemt op Walder Frey, die in seizoen 3 haar broer vermoordde. Ze voedert hem zijn twee zonen in een quiche en snijdt hem daarna de keel over.

Theon Greyjoy vond ook in seizoen 6 geen geluk. Na maandenlang te zijn gemarteld door Ramsay Bolton, helpt hij Sansa uit zijn klauwen te ontsnappen. Daarop keert hij naar huis en komt daar te weten dat zijn vader is vermoord. Hij wordt samen met zijn zus verbannen uit zijn vaderlijk kasteel en beslist om zich aan de zijde van Daenerys te scharen.

Seizoen 7 wordt dus het seizoen waarin de langverwachte strijd tussen Daenerys en de heersers van Westeros ontstaat. Intussen blijft de dreiging uit het Noorden ook steeds dichterbij komen, want zoals we allemaal weten: Winter is Coming.