Clown Bassie: "Deze generatie is lui"

Bas van Toor, de Nederlandse artiest die je kent als clown Bassie, heeft een interview gegeven aan de nieuwswebsite Vice. De man is intussen 81 jaar oud, maar neemt nog steeds geen blad voor de mond. “De huidige generatie wordt gepamperd, ze zijn lui gemaakt”, zegt hij daar.

En hij haalde niet enkel uit naar de jeugd, ook mensen met een burn-out moesten eraan geloven. Of hij daar ooit last van had gehad? “Een burn-out, daar geloof ik niet in”, vertelt de artiest. “Ik heb er nooit een gehad en mijn broer ook niet. Weet je waarom? Daar hadden we geen tijd voor, we moesten altijd werken! Burn-outs bestaan niet. Lekker op je reet zitten met je uitkering zal je bedoelen.”

De huidige generatie wordt volgens hem te veel verwend. “Als je vroeger niet deugde of iets pikte, ging je naar een verbeteringsgesticht. Tegenwoordig geven ze je geld en hopen ze dat je dan rustig blijft”, vertelde van Toor. Je kan het hen volgens hem niet kwalijk nemen. “Ze zijn lui gemaakt.” Maar meteen daarna nuanceert de bekende clown ook: “Overigens zijn er ook genoeg jonge mensen die wel hard werken hoor”.

Ook in de opwarming van de aarde gelooft hij niet. “Het is de grootste zwendel die er is!”, beweert hij. “De opwarming van de aarde, dat is gewoon om mensen in de macht te krijgen. Dat er weer een boosdoener is. Zeshonderd jaar geleden had je ook hete zomers en in de oorlog ook. Gelukkig maar, want we hadden geen schoenen en liepen allemaal op onze blote voeten. Nee jongen, het is niet eens een complot, het is gewoon nep.”