Britse acteur John Hurt (77) overleden

De Britse acteur John Hurt is op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van pancreaskanker. Hurt staat bekend om zijn rollen in onder meer 'Elephant man', 'Alien', de Harry Potter-films en 'Midnight Express'. Voor zijn rol in die laatste film werd hij genomineerd voor een Oscar en stak hij een Golden Globe en een Bafta op zak.

John Hurt wordt op 22 januari 1940 geboren in Chesterfield in het Verenigd Koninkrijk. Al vroeg krijgt hij de microbe voor het theater te pakken. In 1960 start Hurt aan de prestigieuze Koninklijke Academie voor Dramatische Kunst (RADA) en studeert daar twee jaar later af. In tussentijd speelt Hurt zijn eerste rolletjes op de Britse televisie. In 1978 volgt de grote doorbraak. In 'Midnight Express speelt hij Max, een Brit in de hel van een Turkse gevangenis. Voor deze rol sleept Hurt een Bafta en een Golden Globe in de wacht en wordt hij genomineerd voor een Oscar.

Nog geen jaar later wordt Hurt beroemd als het eerste slachtoffer van het buitenaards wezen in de cultfilm 'Alien' van Ridley Scott. Hurt zal onder meer nog herinnerd worden voor zijn rollen in 'Elephant Man, '1984', 'V for Vendetta' en als professor in Olivander in de Harry Potter-films. In 2012 ontvangt hij opnieuw een Bafta voor zijn gehele carrière.

In 2015 kondigt Hurt op zijn blog aan dat hij lijdt aan pancreaskanker. Hij is nu overleden aan de gevolgen van die ziekte. Hurt laat twee kinderen en een vrouw achter.