Ben jij gehackt? Controleer het hier

Vanaf nu kan je nagaan op een website of je computergegevens zijn gestolen de afgelopen jaren door hackers of niet. De voorbije jaren zijn gemiddeld twee miljard paswoorden, e-mailadressen of andere persoonlijke gegevens gestolen. Nu kan je achterhalen of de jouwe daar ook bijzitten.

Computerexpert Troy Hunt verzamelt alle gestolen computergegevens op haveibeenpwned.com. door je e-mailadres in te geven, kan je nagaan of er persoonlijke gegevens zijn gelekt of niet. Jaarlijks zijn er enorm veel sites die het slachtoffer worden van hackers. Hunt heeft die 2.051.020.243 nu verzameld. Hij speurt het internet af op zoek naar gelekte gegevens maar soms bezorgen hackers hem ook zelf de gegevens.

Zijn je gegevens gelekt? Dan kan je best je wachtwoord aanpassen. Hunt waarschuwt om niet steeds hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar verschillende te hanteren.

Het hoeft ook niet steeds een woord te zijn. “Soms kies je best voor een korte zin”, zegt Troy Hunt. Je kiest dus best voor elke website een ander paswoord. “Als je een zin gebruikt voor de ene website en het is een goede zin maar iemand steelt hem en gebruikt hem dan ook bij andere websites dan heb je een probleem”, aldus Hunt. Wie wil nagaan of hij of zij gehackt is, kan dat hier controleren.