Belgische artiesten mogen VS niet in

De Belgische artiesten van SX en Coely mogen de Verenigde Staten niet in. Ze zouden optreden op het showcasefestival SXSW in Austin (Texas), maar dat gaat nu dus niet door. Dat lieten ze weten op hun Facebookpagina.

Op de Facebookpagina van SX lezen we het volgende: “We moeten jammer genoeg aankondigen dat we niet zullen spelen op SXSW dit jaar. (…) Onze aanvaarde ESTA’s (de nodige reistoestemming om de VS binnen te geraken, nvdr) werden plots teruggetrokken. Maandag waren al onze papieren in orde. Woensdagmorgen werden we terug naar huis gestuurd vanuit de luchthaven. We kunnen de VS niet in. (…)”

Ook Coely mag het land niet binnen. Opvallend is dat zij de enige is van de crew die niet binnen mag. Ook zij laat op haar Facebookpagina weten dat ze ondanks het bezit van geldige papieren niet toegelaten wordt tot de Verenigde Staten. Coely richtte zich tevergeefs tot de Amerikaanse ambassade in Kopenhagen, waar ze zou vertrekken met het vliegtuig.

Reden nog niet duidelijk
De manager van Coely, Filip Korte, laat weten aan VTM NIEUWS dat de zangeres het land niet binnen zou mogen, omdat ze er geld mee zou verdienen aan de Amerikaanse economie door zichzelf daar te promoten. Opvallend is dat Coely eigenlijk moet betalen om überhaupt te mogen spelen op het showcasefestival. Om dezelfde reden zouden er nog zeven bands de toegang tot de VS ontzegd zijn. Ze hebben een officiële reden aangevraagd maar het kan twee tot drie werkdagen duren voor ze die van de bevoegde dienst in de VS krijgen.

Het is nog niet duidelijk of de weigering iets te maken heeft met de nieuwe verstrengde inreismaatregelen van de regering Trump.