Belg maakt 'betere' versie van WhatsApp

Wafer, zo heet de nieuwe berichtenapp die Messenger en Snapchat moet doen vergeten. Eén van de mensen achter de applicatie is Oostendenaar Niels Hoorelbeke die momenteel in Luxemburg woont.  “Het unieke aan Wafer is dat je ook mensen kan bereiken die de app niet geïnstalleerd hebben.”

Wie Wafer zegt, denkt meteen aan het koekje met chocolade-of vanillevulling. Die associatie is niet meteen onjuist. “De applicatie bestaat ook uit verschillende lagen”, zegt Niels Hoorelbeke aan VTM NIEUWS. “Bij andere apps kan je bijvoorbeeld enkel een foto met tekst toevoegen zonder meer. Bij Wafer kan je een foto met een tekstballon, een schets, een sticker of audio toevoegen. Je hebt ook de mogelijkheid om verder te bouwen op berichten van elkaar.”

Iedereen bereikbaar
Het grote verschil met concurrenten Facebook Messenger en WhatsApp is dat de ontvanger van het bericht niet per se de app moet geïnstalleerd hebben. “Met Wafer kan je al jouw contacten bereiken. Als je stuurt naar iemand die geen Wafer heeft, wordt er een pop-upvenster geopend waarbij een andere digitale link wordt aangemaakt die wordt doorgestuurd. Op die manier kan je het bericht ook openen in je mail-of smsbox en via Facebook Messenger, of WhatsApp.”  

Het idee voor de app ontstond twee jaar geleden in Luxemburg. “Het is een heel lang proces geweest. Na een grote investeringsronde hebben we een voorlopige versie gelanceerd in India. Ondertussen wordt die ook al gebruikt in Rusland, Indonesië en Spanje."

Einde Messenger en Snapchat? 
Op dit moment heeft Wafer zo’n 300.000 gebruikers. “We gaan zeker de concurrentie aan met Facebook Messenger en Snapchat, of we ze van de troon kunnen stoten, zal de toekomst uitwijzen. We blijven de app sowieso continue updaten." 

De officiële versie van Wafer is vanaf maandag beschikbaar in de app stores van Android en Apple.