Apple stelt 3 nieuwe iPhones voor

Apple heeft vanavond zijn nieuwe iPhones gepresenteerd. De reguliere smartphones heten iPhone 8 en 8 Plus. Daarnaast stelde Apple voor het eerst een derde toestel voor, de luxueuzere iPhone X. Voordien waren al veel details van de toestellen uitgelekt.

De smartphones zijn geschikt voor augmented reality, het toevoegen van informatie aan de werkelijkheid om ons heen. Dat is volgens Apple de toekomst. 'Toegevoegde realiteit' kan niet alleen worden gebruikt voor games, zoals bij Pokémon Go, maar ook voor bijvoorbeeld sportinformatie.

Tien jaar geleden
De naam van de iPhone X verwijst naar het Romeinse cijfer voor tien, omdat Steve Jobs tien jaar geleden de eerste iPhone presenteerde. De iPhone X heeft geen vingerafdruksensor, zoals andere iPhones. Apple heeft het vervangen door FaceID, gezichtsherkenning om de identiteit van de gebruiker te bevestigen.

Apple heeft naar eigen zeggen samengewerkt met maskermakers in Hollywood om te voorkomen dat mensen de gezichtsscanner om de tuin kunnen leiden. Mensen kunnen FaceID onder meer gebruiken om het toestel te ontgrendelen en om geld over te maken.

Geen Home-knop
Het scherm van de iPhone X vult de hele voorkant van het toestel. Om daar ruimte voor te maken, is de fysieke Home-knop weggehaald. In plaats daarvan moet de gebruiker aan de onderkant van het scherm swipen.

De nieuwe iPhones zijn draadloos op te laden. Volgend jaar komt Apple met een speciaal oplaadmatje, de AirPower.

De iPhone 8 kost minstens 809 euro , de prijzen van de 8 Plus beginnen bij 919 euro. Ze komen volgende week op de markt. De iPhone X komt in november op de markt voor 1.159 euro. De nieuwe iPhones moeten de concurrentie aangaan met de Samsung Galaxy Note8 en de Google Pixel 2.

Steve Jobs Theatre
Apple presenteerde vanavond ook een nieuwe smartwatch en een nieuwe tv-ontvanger. De presentatie was voor het eerst in het nieuwe, futuristische hoofdkantoor van Apple.

In thuisstad Cupertino bij San Francisco heeft het bedrijf het Apple Park laten bouwen, een complex dat een beetje doet denken aan een ruimteschip. De iPhones werden gepresenteerd in het Steve Jobs Theater, een zaal op het terrein die is vernoemd naar de in 2011 overleden oprichter van Apple.

 

 

VTM NIEUWS

Technologiereus Apple stelt de nieuwe iPhone voor. Volg hier de persconferentie, voorzien van commentaar van onze technologie-experten Kenneth Dée en Sander Denayer.