"Apple overwoog bod op Netflix en Disney"

Het Amerikaans technologiebedrijf Apple zou recent een bod op Netflix en Disney hebben overwogen om zo een streamingdienst van de grond te krijgen. Dat meldt de zakenkrant The Wall Street Journal. Apple zou later vandaag zelf met een videostreamingdienst uitpakken. 

Die aankondiging betekent voor Apple de grootste verandering in ruim tien jaar tijd, waarbij het bedrijf volgens kenners uit zijn comfortzone stapt. Met video- en nieuwsabonnementen zou de techreus miljarden aan nieuwe omzet willen binnenhalen. In de loop van de tijd zijn apps en diensten, zoals Netflix en Spotify belangrijker geworden voor gebruikers dan de apparaten waarop ze worden uitgevoerd.

Al in 2015 spraken leidinggevenden van Apple over de mogelijkheid van een eigen streamingdienst, waarbij het idee van het overnemen van een bestaande dienst ook werd geopperd. Details over de onderhandelingen destijds werden niet gegeven en dus ook niet in welk stadium gesprekken uiteindelijk strandden.

Apple wil een alternatief worden voor kabeltelevisie door originele series te combineren met shows van bestaande netwerken. Hoeveel Apple aan gebruikers zal aanrekenen, is niet bekend. 

Gratis
Eerder werd gesproken over een gratis dienst voor Apple-gebruikers. Verder lijkt Apple het gemakkelijker te willen maken voor mensen om zich te abonneren op kanalen als Starz, Showtime en HBO. Apple zou hun shows voor 9,99 dollar per maand willen aanbieden, aldus bronnen.

Het bedrijf zou meerdere distributieovereenkomsten wereldkundig maken, en een app lanceren die toegang geeft tot meer dan 200 tijdschriften en kranten.

Apple zou ongeveer één miljard dollar hebben gebruikt om tientallen tv-programma's te bemachtigen. Het bedrijf sloot deals met verschillende Hollywood-sterren, onder wie actrice Reese Witherspoon en regisseur J.J. Abrams.