Afgeplakte tekst Anne Frank nu leesbaar

De Anne Frank Stichting maakt tot nu toe onbekend gebleven tekst uit het dagboek van Anne Frank openbaar. Het gaat om twee afgeplakte bladzijden uit haar wereldberoemde roodgeruite dagboek. Daarop staan onder meer schunnige moppen die het joodse meisje opschreef.

Met een digitale fotobewerkingstechniek is het gelukt om de met bruin papier afgeplakte tekst leesbaar te maken, vertelde Ronald Leopold, directeur van de stichting tijdens een besloten bijeenkomst. De pagina's waren al langer bekend bij de Anne Frank Stichting, maar lange tijd was het niet mogelijk om de tekst op de afgeplakte bladzijden 78 en 79 te lezen. 

Seksualiteit
Op de eerste pagina zijn enkele woorden door haar zodanig doorgestreept dat ze niet meer leesbaar zijn. Vervolgens schrijft ze op 28 september 1942: "Deze verknoeide bladzijde zal ik maar benutten om 'schunnige' moppen op te schrijven". Op de tweede pagina schreef ze over seksualiteit en het bestaan van prostitutie.

De stichting ontdekte de afgeplakte pagina's in 2001 tijdens het scannen van de manuscripten. Onderzoekers zijn zo goed als zeker dat Anne Frank de pagina’s zelf heeft afgeplakt. Met behulp van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, dat historische teksten en bronnen onderzoekt met moderne technologieën, is de tekst nu leesbaar gemaakt.

Openbaar
De stichting voelt zich verplicht om de afgeplakte teksten openbaar te maken. "Het dagboek van Anne Frank wordt door miljoenen mensen gelezen. We vinden dat we nieuwe informatie moeten delen”, zegt directeur Leopold.