Werchter: verbod op eetstandjes blijft

De Haachtse burgemeester Mon Fillet (Open Vld) had een verbod uitgevaardigd om tijdens Rock Werchter langs de Werchtersesteenweg eet- en drankstandjes in te richten. In Haacht was er tegen deze beslissing felle kritiek gerezen van lokale organisaties die door het verbod flink wat inkomsten mislopen. N-VA Haacht diende een klacht in tegen dat verbod, maar de Vlaams-Brabantse gouverneur verwerpt die klacht nu.

Fillet nam de beslissing omwille van veiligheidsredenen. Hij baseerde zich op de evaluatievergadering van alle hulpdiensten na de vorige Rock Werchter en het verslag van een rampenoefening nadien. Bij een evacuatie zouden de standen de weg blokkeren voor hulpverleners en vluchtende festivalgangers.

De N-VA, die pas na een klacht bij de gouverneur inzage kreeg in de documenten, was van mening dat er geen veiligheidsredenen voorhanden zijn voor dit verbod. De gouverneur schaart zich in zijn besluit achter het standpunt van de burgemeester.

Organisator Live Nation wil al deze verkoopstandjes overbrengen naar een plein in de grote camping The Hive die ze vanaf heden zelf wil gaan uitbaten. De leden van de verenigingen zouden hier tegen vergoeding aan de slag kunnen. Als overgangsmaatregel zullen de verkoopstanden van de lokale Haachtse verenigingen tijdens de komende editie eenmalig opgesteld kunnen worden in een weide langs de Werchtersesteenweg.