Biografie: Eddy Wally, The Voice of Europe

Eddy Wally is een fenomeen in België, begonnen als marktkramer en later uitbater van een eigen feestzaal in Ertvelde, waar zijn muzikale carrière echt begon. Maar het grote succes kwam pas op latere leeftijd. 

Eduard Van de Walle wordt geboren op 12 juli 1932 in Zelzate, als zoon van een fabrieksarbeider. Hij verliest zijn vader op jonge leeftijd en moet als tiener al instaan voor de kostwinning van het gezin. Van de Walle werkt als textielarbeider in de weverij van Sas van Gent. Het is daar dat hij zijn Mariëtte leert kennen.

Marktkramer

De twee trouwen in 1956 en een jaar later wordt hun dochter Marina geboren. Van de Walle verlaat de fabriek en stapt in de wereld van de marktkramers, samen met zijn schoonmoeder. Na het overlijden van zijn schoonmoeder in 1960 nemen Eddy en Mariëtte de zaak over van zijn schoonouders.

Het is in die periode dat de muzikale carrière van Eduard Van de Walle vorm krijgt. Hij opent een eigen feestzaal ‘Paris-Las Vegas’ in Ertvelde en leert in 1966 Johnny Hoes kennen. Het is het begin van een decennialange samenwerking. Samen met Hoes neemt Wally zijn eerste single op: ‘Chérie’. Het liedje is meteen een schot in de roos: het staat acht weken op nummer één in de Belgische hitlijsten en blijft tot op de dag van vandaag het populairste nummer van Wally. Het succes van Eddy Wally is een feit.

'The voice of Europe'

Ook over de grens maakt de charmezanger naam. Midden jaren zeventig trekt hij naar Amerika, in de jaren daarna zou hij nog afreizen naar de toenmalige USSR en in 1994 treedt hij op in China. Eddy Wally wordt een fenomeen, een levende legende waar Van de Walle graag zelf aan bouwt. Hij noemt zichzelf ook consequent ‘The Voice of Europe’. De spot die hem te beurt valt, neemt hij erbij met de glimlach. Eddy Wally is jarenlang op ieder groot en klein volksfeest van de partij.

Tot hij in 2003 ziek wordt. De zanger vecht terug en kan even een comeback maken. Maar wanneer hij in 2010 onwel wordt op het podium is het duidelijk dat het niet goed gaat met Eddy Wally. Enkele maanden later, op 6 maart, krijgt hij een hersenbloeding en raakt hij verlamd aan de linkerkant van zijn lichaam. Wally zou niet meer herstellen, zeker omdat hij een jaar later een nieuwe klap te verwerken krijgt. Zijn vrouw Mariëtte overlijdt op tachtigjarige leeftijd. Sindsdien leefde de zanger in een woon-en zorgcentrum.

Bekijk ook: