Tomorrowland mag gewoon doorgaan

Het Dancefestival Tomorrowland in Boom mag gewoon doorgaan. Het hof van beroep heeft de gevorderde maatregelen van de zeven buren ongegrond verklaard. Dat weet VTM Nieuws-journalist Wouter Bruyns. Het festival is niet onderworpen aan de geluidsnormen. De zeven klagers zullen ook moeten opdraaien voor de gerechtskosten omdat de rechter hen ongelijk gaf.

Voor de tiende verjaardag van Tomorrowland plant ID&T dit jaar twee festivalweekends in juli met in totaal 360.000 bezoekers. De zeven buren vrezen nog meer geluidshinder en overlast en dagvaardden festivalorganisator ID&T, de provincie Antwerpen en de gemeenten Boom en Rumst in kort geding. Ze eisten in hoofdorde een verbod op het festival en vroegen ondergeschikt een aantal maatregelen om de geluidshinder te beperken. De rechter in eerste aanleg verklaarde hun vordering in mei ongegrond: de buren wisten al sinds 3 december dat er een dubbel festivalweekend gepland werd, maar brachten pas twee maanden later een dagvaarding uit.

Het hof van beroep in Antwerpen oordeelde nu dat de buren niet nodeloos getalmd hadden, maar zegt ook dat ze niet in staat zijn om aan te tonen dat de geluidshinder van die mate zal zijn de de gevorderde maatregelen aanvaardbaar worden. Zelfs voorgestelde maatregelen om de geluidshinder te beperken, komen immers neer op een verbod van het festival.