Retro: King of Pop stierf 5 jaar geleden

Het is vandaag dag op dag vijf jaar geleden dat Michael Jackson overleden is. The King of Pop stierf op 25 juni 2009 in zijn huis in Los Angeles aan een hartstilstand. Jackson werd 50 jaar. Zijn dood ging als een schokgolf doorheen de (muziek)wereld. Tot op vandaag blijft The King of Pop een legendarisch figuur in de muziekgeschiedenis.

Thriller is de grote doorbraak

Jackson wordt beschouwd als één van de grootste artiesten en entertainers uit de popgeschiedenis. Zijn eerste stappen in de muziekwereld zet Jackson als kind met The Jackson 5. In de jaren ’80 schiet hij als soloartiest als een komeet naar het sterrendom. Met het album Thriller bereikt Jackson zijn absolute hoogtepunt. Met 65 miljoen verkochte platen is dat album uit 1982 nog steeds het best verkochte album ter wereld. Jackson hertekent de geschiedenis van de popmuziek, met zijn aanstekelijke muziek, specifieke stemgeluid en excentrieke verschijning. The King of Pop pakt ook steevast uit met opvallende videoclips.

‘Peter Pan-syndroom’

Naast zijn muziek raakt Jackson vooral bekend om zijn excentrieke levensstijl. ‘Wacko Jacko’ leeft teruggetrokken op zijn Neverland Ranch en lijdt aan het zogenaamde ‘Peter Pan-syndroom’. Daarnaast wordt er heel zijn leven lang gespeculeerd over zijn uiterlijk. Jackson laat verschillende plastische ingrepen uitvoeren en lijdt naar eigen zeggen aan vitiligo, een huidaandoening waardoor het kleurpigment geleidelijk aan uit de huid verdwijnt. Het is de verklaring waarom de van nature uit zwarte Jackson steeds blanker wordt.

Doorheen zijn carrière wordt Jackson verschillende keren beschuldigd van kindermisbruik. Op ieders netvlies staan ook de beelden gebrand van Wacko Jacko die Prince Michael II, één van zijn kinderen, uit een raam in een hotel in Berlijn houdt. De beelden gaan de wereld rond.

Overdosis propofol wordt Jackson fataal

Vóór zijn dood maakt Jackson zich op voor een reeks comebackoptredens in Londen, maar die worden uitgesteld door zijn zwakke gezondheid. Uiteindelijk veroorzaakt een overdosis propofol zijn fatale hartstilstand. Twee jaar na zijn dood wordt zijn privéarts Conrad Murray veroordeeld voor doodslag, wegens het toedienen van een overdosis propofol.