'Vrouw' met baard wint songfestival

Conchita Wurst (25) heeft met het liedje "Rise Like a Phoenix" de 59ste editie van het Eurovisiesongfestival in het Deense Kopenhagen gewonnen. De bebaarde travestiet haalde het voor het Nederlandse countryduo The Common Linnets. Het is nog maar de tweede keer dat Oostenrijk zegeviert.

Twaalf punten

België gaf het maximum van twaalf punten aan Oostenrijk, tien punten aan Zweden en acht aan Nederland. Sanna Nielsen van Zweden eindigde uiteindelijk op de derde plaats. De voorsprong van Oostenrijk was duidelijk: Conchita kreeg 290 punten, tegen 238 voor Nederland. De Belgische inzending overleefde de halve finale niet. Na de finale raakte bekend dat België dinsdag twee na laatste werd.

1966 

De Oostenrijkse omroep ORF koos Conchita Wurst, die als Tom Neuwirth geboren werd, zonder preselecties. De vorige keer dat de Alpenrepubliek de wedstrijd won, was in 1966 met Udo Jürgen en het liedje "Merci Chérie". Traditioneel mag het winnende land de volgende editie van het evenement organiseren.

Politieke spanning

Behalve de opvallende verschijning van Conchita viel deze editie van de liedjeswedstrijd ook op door de politieke spanning. Rusland, dat twee blonde zusjes stuurde, werd veelvuldig uitgejouwd in Kopenhagen. Toch kreeg Rusland van veel landen punten. Oekraïne gaf er vier aan Rusland, en omgekeerd gaven de Russen zeven punten aan Oekraïne.