Vandaag uitspraak in zaak-Tomorrowland

Dancefestival Tomorrowland weet vandaag of de editie van dit jaar mag doorgaan of niet en zo ja of er beperkingen zullen opgelegd worden. De zaak draait rond zeven buurtbewoners die eisen dat het festival verboden wordt wegens overlast.

Tomorrowland wil dit jaar uitpakken met een feesteditie, voor de tiende verjaardag van het festival. Daarom zijn er twee weekends: 18, 19 en 20 juli en 25,26 en 27 juli. Toen die plannen bekend werden gemaakt, kwam er meteen protest.

Enkele buurtbewoners zijn niet te spreken over het vele lawaai en de overrompeling van festivalgangers. Ze argumenteren zelfs dat de milieuvergunning niet in orde is en dat er ook problemen zijn met de stedenbouwkundige vergunning, iets wat de gemeenten Boom en Rumst en de organisatoren tegenspreken.

De vraag is of de rechter mee stapt in dat verhaal en wat het oordeel dan wordt. Een volledig verbod kan, maar er kan ook geoordeeld worden dat het festival mag doorgaan, maar dan met beperkingen. Advocaat van de klagende buurtbewoners Griet Cnudde haalde al aan dat een beperking van drie uur muziek die luider staat dan 95 decibel tot de mogelijkheden behoort. Bovendien zou het festival om middernacht moeten stoppen.

De uitspraak is gepland voor de voormiddag, maar dat betekent niet noodzakelijk het einde van de heisa. De partijen kunnen in beroep gaan. De kans is dus zelfs reëel dat een nieuwe rechtszaak pas na het festival plaatsvindt.