‘Faroek’ over geld letterlijk witwassen

In het opsporingsprogramma Faroek waarschuwt de politie voor een bende cashwashers die de laatste tijd opnieuw zeer actief is. Cashwashing is een systeem waarbij oplichters beweren dat ze zwart geld letterlijk kunnen ‘witwassen’. “Dit is dus de geldmachine. De machine waar ze zwart geld insteken. Ze doen er een product bij en het komt er gewassen uit”, legt Jean-Pierre Van Nieuwenborgh van de federale politie uit.

Verder is er het hallucinante verhaal van Glenn, een Britse jongen met Vlaamse moeder, die begin december van vorig jaar in Mechelen werd neergestoken na een nachtje stappen. “Ik was met mijn vader op stap in het centrum van de stad. Plots werd ik aangevallen en kreeg ik verschillende messteken”, vertelt Glenn. De overvaller steekt Glenn tussen zijn ribben en in zijn rechteroog. “ Mijn enige nog goede oog, want aan mijn linkeroog ben ik blind sinds mijn kindertijd”. De politie van Mechelen verspreid nu bewakingsbeelden waarop de aanvaller te zien is. “ Ik hoop met de hulp van de bevolking dat ze hem vinden”, besluit Glenn.

Via ‘Faroek’ hoopt de politie ook een inbreker te identificeren die vorig jaar in de regio Gent vermoedelijk tien inbraken heeft gepleegd. Telkens werd op dezelfde manier het slot geforceerd. Bij één van die inbraken - in een appartement - had de man er geen erg in dat de webcam aanstond. De hele diefstal is haarscherp in beeld gebracht….

 

‘Faroek’ is vanavond om 22.10 te zien bij VTM.