25 jaar internet: een opmerkelijk lijstje

 Deze week is het exact 25 jaar geleden dat het moderne internet werd geboren. In 1989 lanceerde wetenschapper Tim Berners-Lee zijn idee om een netwerk van hyperlinks op te bouwen. Twee jaar later was de eerste publieke website op het World Wide Web een feit. In de 25 jaren die volgden evolueerde het internet snel en veranderde het de wereld in zowat alle opzichten. Een overzicht van enkele belangrijke mijlpalen.

Maart 1989 - Tim Berners-Lee stelt zijn netwerk van hyperlinks voor.

Augustus 1991 - Met info.cern.ch lanceert Tim Berners-Lee de eerste publieke website op het moderne internet. Op de website kan je vandaag nog steeds beleven hoe het ruim 23 jaar geleden was om op internet te surfen

Augustus 1995 - Windows lanceert Internet Explorer. De internetbrowser duwt Netscape, dat eerder met een internetbrowser kwam, uit de markt en wordt browser nummer één. Intussen krijgt Internet Explorer stevige concurrentie van Mozilla FireFox, Google Chrome en Safari en is het niet langer de onbetwiste nummer één.

Januari 1996 - Sergey Brin en Larry Page lanceren hun technologie PageRank, twee jaar later volgde de geboorte van Google.

November 1996 - Samen met film Space Jam lanceert Warner Bros één van de eerste interactieve websites. De site is momenteel nog steeds beschikbaar en is een heerlijk nostalgische tijdreis naar het internet in de nineties. 

Januari 2001 - Wikipedia wordt gelanceerd door Jimmy Wales en Larry Sanger. Wikipedia is een online en gratis encyclopedie die de slogan 'samen slim' letterlijk neemt. De website is een open platform waarop iedereen intellectuele bijdragen kan leveren en voor iedereen beschikbaar is.

Februari 2004 - Mark Zuckerberg lanceert The Facebook. Intussen is Facebook (de 'The' viel weg) het grootste sociale netwerk ter wereld en alomtegenwoordig. Het leverde Zuckerberg bovendien de titel van jongste miljardair ooit op.

Februari 2005 - Op Valentijnsdag gaat YouTube online, een website waarop iedereen de kans krijgt videocontent te delen. Intussen vind je meer dan 6 miljard uur aan video op de website, die meer dan 1 miljard bezoekers per maand telt. YouTube werd opgericht door drie werknemers van PayPal.

Januari 2006 - Twittr ziet het levenslicht. De microblogwebsite groeit gestaag en wordt naast Facebook de tweede toonaangevende sociaalnetwerksite. De naam Twittr wordt ook veranderd naar Twitter.